Фурсівська громада
Київська область, Білоцерківський район

Білоцерківське міськрайонне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Київській області надає рекомендації щодо профілактики та попередження поширення коронавірусу СОVІD-19 в установах, організаціях, на підприємствах та в громадському

Дата: 18.03.2020 13:16
Кількість переглядів: 731

 

 

 

 

Рішенням міськвиконкому Білоцерківської міської ради від 16 березня 2020 року № 153 «Про тимчасове зупинення роботи об'єктів загального  користування розташованих у місті Біла Церква, з метою попередження розповсюдженню захворюваності на гостру респіраторну інфекцію, спричинену коронавірусом»  запроваджено ряд обмежувальних заходів в установах, організаціях та підприємствах, незалежно від форми власності. Тимчасово припинено до особливого розпорядження роботу закладів громадського харчування, барів, розважальних центрів, магазинів, торгових центрів (крім продуктових магазинів, аптек та автозаправних станцій).

 Керівники підприємств несуть певну відповідальність за виконання введених карантинних заходів на території міста та вжиття вичерпних заходів щодо недопущення поширення  респіраторних вірусів серед населення, в першу чергу серед власних працівників.

Також 17.03.2020 Верховна Рада України прийняла Закон №3219  щодо внесення змін до законодавчих актів, спрямованих на запобігання виникнення і поширення коронавірусної хвороби (Covid-19).  

Закон передбачає встановлення адміністративної відповідальності керівників підприємств, суб’єктів господарювання та громадян за порушення правил карантину. В змінах до Кримінального кодексу  посилено відповідальність за порушення санітарних правил і норм, якщо таке порушення призвело до поширення захворювання. Штраф за такі дії вирішили збільшити з 1700 гривень до 17-51 тис. гривень. Також Кодекс про адміністративні правопорушення парламент доповнив положенням, яке передбачає відповідальність за порушення правил карантину та санітарно-гігієнічних норм. За такі дії для громадян передбачили штраф від 17 тис. до 34 тис. гривень, а для посадових осіб - від 34 тис. до 170 тис. гривень. Документ набув чинності з дня його опублікування.

На підставі  рекомендацій МОЗ України, пропонуємо керівникам підприємств,  закладів громадського харчування, барів, розважальних центрів, об’єктів торгівлі, громадського харчування, підприємств громадського транспорту вжити попереджувальні заходи, починаючи з організаційних заходів та встановлення режиму роботи:  

  • провести роз’яснювальну роботу з персоналом щодо індивідуальних заходів профілактики та реагування на виявлення симптомів серед працівників;
  • оновити інформаційні постери та нагадування персоналу про важливість та техніку миття рук та/або обробку рук спиртовмісними антисептиками (додаються);
  • не допускати працівників, які мають ознаки респіраторних захворювань до роботи та обслуговування громадян;
  • забезпечити та контролювати наявність рідкого мила, одноразових паперових рушників, спиртовмісних антисептичних засобів на робочих місцях персоналу, а також в залах очікування, фойє та зонах обслуговування відвідувачів;
  • забезпечити наявність спиртових антисептиків або диспенсерів для обробки рук з антисептиком;
  • неухильно дотримуватися правил респіраторної гігієни. При відсутності маски необхідно прикривати рот і ніс хусткою або згином ліктя при кашлі та чханні з подальшою гігієнічною обробкою рук спиртовмісним засобом або милом з водою;
  • забезпечити наявність засобів індивідуального захисту (ЗІЗ) для кожного працівника, який працює в зонах контакту з відвідувачами з розрахунку 1 медична маска на 3 години роботи на особу та 1 спиртовий антисептик (100 мл) на 1 особу на зміну (до 12 годин), проведіть відповідне навчання з використання та знешкодження відпрацьованих масок, серветок та встановіть відповідний контроль над дотриманням правил;
  • у разі використання маски, не доторкатися і не поправляти передню частину маски; в разі дотику до передньої частини маски – виконати гігієнічну обробку рук спиртовмісних засобом або милом з водою; в разі, якщо маска намокла або забруднилася виділеннями – негайно змінити її;
  • оновити контактну інформацію про заклади охорони здоров’я, які надають медичну допомогу хворим на інфекційні хвороби, використовуйте її в роботі та поширте серед працівників.
  • забезпечити вологе прибирання приміщень з використанням миючих (протягом робочого дня) та дезінфікуючих (в кінці зміни) засобів,
  • забезпечити наскрізне провітрювання робочих кімнат, залів, фойє, зон обслуговування тощо не рідше, ніж кожні 3 години та після закінчення зміни;
  • забезпечити проведення обробки поверхонь, місць контакту рук відвідувачів (ручки дверей, місця сидіння, поверхні столів, раковин, інформаційних стойок тощо) спиртовмісними дезінфекційними засобами з мінімальним терміном експозиції відповідно до інструкції.

 

Щодо використання дезінфекційних засобів

При дезінфекції необхідно використовувати стандартні дезінфікуючі засоби, які зареєстровані відповідно до законодавства та мають чинне Свідоцтво про державну реєстрацію. Необхідно дотримуватись інструкції до кожного окремого дезінфекційного засобу, в тому числі щодо дотримання його ефективної концентрації та експозиції (дотримання часу перебування на оброблюваній поверхні).

Дезрозчини готують згідно інструкції по використанню фірми виробника як при крапельних вірусних інфекціях і використовуються одноразово.

Для дезінфекції можуть використовуватись дезінфекційні засоби та антисептики:

  • антисептики для обробки шкіри рук – спиртовмісні препарати (діючі речовини – ізопропіловий, етиловий спирт чи їх комбінації);
  • препарати для швидкої дезінфекції поверхонь з мінімальним терміном експозиції (експозиція від 30 сек до 2 хв) – спиртовмісні препарати (діючі речовини – ізопропіловий, етиловий спирт чи їх комбінації);
  • для поверхонь, обладнання тощо – деззасоби на основі четвертинних амонієвих сполук чи, хлорвмісні препарати (бажано таблетовані форми для забезпечення чіткого дозування)

В Україні на сьогодні в «Державному реєстрі дезінфекційних засобів» вже зареєстровано понад 500 дезінфектантів та антисептиків.

Орієнтовний перелік деззасобів  для дезінфекції приміщень, які можливо використовувати таблетовані або порошкові форми деззасобів:

  Новохлор-екстра, Гіпохлорит натрію, Неохлор, Жавель-Клейд, Жавелар, Бланідас-300, Дезактин, Санідез, Неостерил, Дез Екон , Дезефект, Стериокс та ін.

Для обробки внутрішніх поверхонь транспорту (контактні поверхні ручок, поручней, крісел) пропонуємо використовувати деззасоби, які не залишають плям на одязі:

Бланідас – оксідез та Гуасепт

Антисептики для обробки рук:

АХД -2000 експрес, АХД-2000 ультра, АХД-2000 гель,  Стерилліум, Клінесепт, Бланідас софт дез, Кутасепт, Стерізол та ін.

В побуті для вологого прибирання приміщення використовують також традиційні, давно відомі засоби, які позитивно себе зарекомендували: 2,5% розчин мила, 0,5% розчин соди, 0,2% розчин лимонної кислоти та засоби побутової хімії, які мають дезінфікуючі властивості (“Доместос”, “Білизна” тощо). Одним із вказаних розчинів необхідно протирати підвіконня, двері, тумбочку та інші меблі в кімнаті та мити підлогу.

Прибирання необхідно проводити в гумових рукавичках.

 

Білоцерківське міськрайонне управління Головного управління

                                                  Держпродспоживслужби в Київській області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора