A A A K K K
для людей із порушенням зору
Фурсівська громада
Київська область, Білоцерківський район

МОВОЮ ФАКТІВ: ПРОТИДІЯ ТОРГІВЛІ ЛЮДЬМИ

Дата: 28.11.2022 10:54
Кількість переглядів: 114

Фото без опису

СИТУАЦІЯ

Від початку 1990-х років Україна була і залишається країною походження, транзитною країною та країною призначення для торгівлі людьми. Жертвами цих злочинів стають як чоловіки, так і жінки та діти, яких використовують для примусової праці, сексуальної експлуатації, змушують до жебрацтва та експлуатують у інших формах. Основними країнами призна­чення є Російська Федерація, Польща та Туреччина; окрім того, торгівля людьми відбувається і всередині України. З моменту вторгнення Росії в Україну у лютому 2022 року ця проблема набула значно складнішого характеру.

Навіть до вторгнення, показники торгівлі людьми в Україні вже зростали внаслідок пандемії COVID-19 та подальшого вимушеного переміщення людей з охопленої конфліктом Східної України та окупованого Криму. Ці вимушені переселенці є надзвичай вразливими, а сама проблема значно ускладнюється внаслідок російського вторгнення і тим, що мільйони українців змушені залишати свої домівки, шукаючи порятунку в інших регіонах України та за кордоном. Шахраї, які виступають у ролі посередників з пошуку роботи чи наймачів персоналу, можуть скористатися умовами війни з метою експлуатації тих, хто опиняється у групі ризику.

За оцінками представництва Міжнародної організації з міграції (МОМ) в Україні, до російського вторгнення у лютому 2022 р. в Україні налічувалося понад 300 тис. потерпілих від торгівлі людьми починаючи з 1991 року[1]. За певними оцінками, у 2019-2021 рр. від торгівлі людьми потерпіли майже 46 тис. українців – 29 тис. за кордоном і 17 тис. всередині України.

НАША ПРОГРАМА

З метою протидії цій формі сучасного рабства, спільно з МОМ, органами влади та організаціями громадянського суспільства (ОГС) України USAID впроваджує програму «Боротьба з торгівлею людьми». Ця програма, виконавцем якої є МОМ, співпрацює з основними зацікавленими сторонами, аби сприяти розвитку їхньої спроможності інформувати суспільство про цю проблему, виявляти потерпілих, надавати їм допомогу та обстоювати їхні інтереси.

Адвокація:

У тісній співпраці з Міністерством соціальної політики України та Національною соціальною сервісною службою України, USAID, МОМ та партнери програми з боку ОГС здійснюють експертний аналіз і надають пропозиції до Закону України «Про протидію торгівлі людьми», Національного механізму взаємодії та проекту нової Державної соціальної програми протидії торгівлі людьми на 2021-2025 рр. Організації-партнери USAID беруть активну участь у заходах з адвокації, аби забезпечити першочергову увагу до дотримання основних принципів протидії торгівлі людьми (запобігання, захист потерпілих та партнерство) при розробці державної політики, законів і нормативних актів.

Інформування суспільства:

Партнери USAID підвищують рівень обізнаності українців із ризиками торгівлі людьми на основі інноваційних творчих заходів (як місцевих так і загальнонаціональних) за принципом «рівний-рівному», мистецьких і медійних засобів. За останні роки загальна аудиторія підтримуваних USAID програм у сфері інформування та комунікацій з суспільством щороку налічує понад 15 млн. осіб. У 2021 р. у рамках загальнонаціональної інформаційної кампанії з протидії торгівлі людьми «Навіть ти» на станціях метро розміщувалися рекламні щити з попередженнями про небезпеку торгівлі людьми; за підрахунками, з ними ознайомилися принаймні 80 тис. українців.

Запобігання:

Оскільки значну частку потерпілих складають повнолітні молоді люди, при впровадженні заходів з запобігання торгівлі людьми USAID спрямовує особливу увагу на охоплення саме молодої аудиторії. Агентство як і раніше підтримує впровадження визначених проектів з запобігання торгівлі людьми серед вразливих категорій населення, у рамках яких понад 34 тис. мешканців 17 областей отримують інформацію про безпечну міграцію та працевлаштування.

USAID і надалі забезпечує діяльність безкоштовної Національної гарячої лінії з протидії торгівлі людьми та консультування мігрантів (короткий номер 527), завдяки якій допомогу та консультації щороку отримують понад 22 тис. осіб. Після російського вторгнення в Україну гаряча лінія набула ще важливішої ролі, щотижня надаючи тисячам українців відомості про безпечну міграцію.

Розвиток потенціалу:

У 12 областях України USAID здійснює заходи з розвитку місцевого потенціалу до впровадження Національного механізму взаємодії. Понад 6 тис. представників місцевих органів влади, ОГС та інших зацікавлених сторін пройшли навчання з питань виявлення, направлення та надання допомоги потерпілим. Агентство також продовжує підтримувати діяльність Коаліції громадських організацій з протидії торгівлі людьми, аби допомогти цьому об'єднанню, до складу якого входить 31 ОГС, обстоювати необхідність удосконалення заходів із запобігання торгівлі людьми, переслідування злочинців та захисту потерпілих.

Реінтеграція:

Починаючи з 2004 року, допомога з боку USAID сприяла реінтеграції понад 6 тис. потерпілих від торгівлі людьми, які знову долучилися до соціально-економічного життя своїх громад.  У 2021 р. безпосередню допомогу USAID – у вигляді психологічної та правової допомоги, підтримки сімей, навчання, розвитку професійних і підприємницьких навичок, а також надання обладнання для власної справи, що дозволяє забезпечити дохід – отримали 658 потерпілих (203 жінки та 455 чоловіків). Починаючи з 2006 р., майже 600 потерпілих скористалися пропонованими у рамках програми можливостями для самозайнятості та започаткування мікро-підприємств. USAID також підтримує діяльність центру медичної реабілітації для потерпілих від торгівлі людьми - унікального для умов України закладу, що надає безоплатні медико-психологічні консультації потерпілим та пропонує комплексні медичні послуги на засадах безпеки та довіри.

Партнерство:

Нові державно-приватні партнерства, створені за підтримки МОМ, дозволили зміцнити заходи з протидії торгівлі людьми в Україні, надаючи колишнім потерпілим можливості для створення власної справи, налагодження контактів і співпраці у масштабах цілої країни. Аби забезпечити адресне запобігання торгівлі людьми на місцевому рівні, USAID і надалі підтримує пілотні проекти з розвитку місцевих громад і спільнот та допомоги тим мігрантам, які повертаються до рідних місць. Ключова мета цих заходів полягає у підтримці нових об’єднаних територіальних громад  (ОТГ), створених у рамках потужної реформи децентралізації. Допомога надається шляхом впровадження практичних, ініційованих самими громадами проектів розвитку,   спрямованих на відродження соціально-економічного життя. Загалом уже 6 ОТГ отримали допомогу у створенні чи відновленні діяльності соціально орієнтованої інфраструктури –дитсадків, центрів розвитку молоді та місцевих громадських центрів, які надають мешканцям громад послуги.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора