A A A K K K
для людей із порушенням зору
Фурсівська громада
Київська область, Білоцерківський район

Зустріч з платниками Білоцерківщини щодо актуальних питань адміністрування податку на додану вартість

Дата: 18.04.2023 09:49
Кількість переглядів: 175

 

 

Сьогодні начальницею Білоцерківського відділу податків і зборів з юридичних осіб управління оподаткування юридичних осіб ГУ ДПС у Київській області Ольгою ШУЛЬГОЮ проведена чергова зустріч з платниками податків на тему: «Актуальні питання адміністрування податку на додану вартість та обговорення новацій наказу МФУ №148».

Під час заходу присутніх було ознайомлено із запровадженням нових форм податкової декларації з податку на додану вартість, податкової накладної та уточнюючого розрахунку податкових зобов’язань з ПДВ, затверджених наказом Мінфіну від 28.12.2022 № 463, застосування яких почалось з 1 квітня 2023 року для податкових накладних і розрахунків коригування кількісних та вартісних показників та 1 травня 2023 року – для податкової декларації з податку на додану вартість за звітний податковий період - квітень 2023 року та уточнюючого розрахунку податкових зобов’язань з ПДВ у зв’язку з виправленням самостійно виявлених помилок.

Також, Ольга Шульга зазначила, що зміни до Порядку зупинення реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних, внесені Постановою КМУ від 23.12.2022 №1428 діють з 11.01.2023 року. Основні новації це:

- розширення ознаки безумовної реєстрації податкових накладних/розрахунків коригування, зокрема, виключено з моніторингу (податкові накладні, в яких обсяг постачання не перевищує 5 тис. грн. та розрахунки коригування, в яких абсолютне значення суми коригування на зменшення/збільшення суми компенсації не перевищує 5 тис. грн.). Водночас обсяг операцій у поточному місяці за такими податковими накладними / розрахунками коригування, не перевищує 500 тис. грн.

- зміна форми рішення про відповідність платника податку критеріям ризиковості та рішення про врахування/неврахування таблиці даних платника;

- критерії ризиковості стосовно неподання декларацій з ПДВ та неподання фінзвітності застосовуватимуться з урахуванням можливості/неможливості подання такої звітності в умовах воєнного стану (пп. 69.1 ПКУ);

- запровадження довідника кодів податкової інформації, яка є підставою для прийняття рішення про відповідність платника податку критеріям ризиковості. Коди визначатимуться ДПС та будуть розміщуватися на офіційному вебсайті ДПС.

- пом'якшення критеріїв ризиковості здійснення операцій (доповнення коефіцієнта націнки 1,5 у формулу визначення залишку товару, в межах якого можна реєструвати розрахунок коригування на зменшення суми податкових зобов'язань та  не вважатиметься ризиковою операція, за якою складено розрахунок коригування за операціями з постачання електричної енергії, природного газу, теплової енергії)

- показники, за якими визначається позитивна податкова історія, визначено для платників податку, які перебувають на спрощеній системі оподаткування четвертої групи єдиного податку (сільськогосподарські підприємства);

- розширено показник позитивної податкової історії платника податку на додану вартість щодо одночасного виконання умов досягнення обсягів постачання за поточний період, зокрема, збільшити вимоги до обсягу постачання з 500 тис. грн до 1 млн. грн та на одного отримувача з 50 тис. грн до 100 тис. грн.

Наостанок звернула увагу присутніх, що з 01 квітня 2023 року  набрав чинності наказ Міністерства фінансів України від 22.03.2023 № 148 «Про затвердження Порядку заповнення реквізиту «Призначення платежу» платіжної інструкції під час сплати (стягнення) податків, зборів, митних, інших платежів, єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, внесення авансових платежів (передоплати), грошової застави, а також у разі їх повернення». Цим наказом передбачено, що платники під час сплати податків, зборів, платежів, єдиного внеску (крім платників єдиного рахунку) з 01.07.2023 року використовують виключно структурований формат реквізиту «Призначення платежу», який включає заповнення тільки двох обов’язкових полів, а саме «Код виду сплати» та «Додаткова інформація запису».

Залишаємось на зв’язку:

Комунікаційна платформа: kyivobl.ikc@tax.gov.ua 

Підписатись на сторінку Фейсбук ГУ ДПС у Київській області https://www.facebook.com/tax.kyiv.oblast

Приєднатись до офіційного каналу ДПС у Телеграм: t.me/tax_gov_ua

Білоцерківський відділ податків

 і зборів з юридичних осіб


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора